Cumulative Layout Shift Nedir?

 Web sitelerinin kullanıcılara sunmuş olduğu, SEO uyumlu olan tüm kullanıcı deneyimleri dolaylı yoldan SEO skorunu da etkilemektedir. Google’ın internet sayfaları üstünde son zamanlarda uyguladığı yeni ölçümlerden kabul edilen Cumulative Layout Shift terimi, site ziyaretçilerinin sitedeki bir içinde ne olduğu okudukları süreçte yaşamış olduğu deneyimde memnuniyetini düşüren kayma durumunu ölçümlemektedir.

Kısaltılmış haliyle CLS, bir sayfanın yüklendiği süreçteki ilk milisaniyelerinde görülmemekte olan sadece ondan sonra yüklenmeye başlayarak sayfada kaymaya yol açan temel öğelerin belirlenmesini sağlayarak kayma miktarının ne bulunduğunun hesaplanmasına destek olmaktadır.

Düzgüsel şartlarda bir internet sayfasını ziyaret ettiğinizde, içeriğin yazı olan kısmı süratli bir halde yükleniyor olsa da bu içeriğin en başlangıcında ya da içinde bulunan videolar ya da görseller aynı hızda yüklenemeyebilir. Bu tip durumlarda kullanıcılar görsellerin yüklenmesini beklemeden içinde ne olduğu okumaya devam etseler de, görsel ve videolar yüklendikleri an sayfada ansızın kayma meydana gelmiş olarak kullanıcı deneyimini negatif yönde etkilemektedir.

Kayma Tesiri Iyi mi Hesaplanır?

“Impact Fractation” olarak malum kayma tesiri, web sitelerinde yaşanmış olan kayma durumlarının sitenin görüntü deneyiminin ne aşama fena etkilendiğini bizlere göstermektedir. Bunun anlamı, kayma gerçekleşmeden önceki sayfa görüntüsünün ve kayma gerçekleştikten sonraki sayfa görüntüsünün karşılaştırılarak aradaki farkın, görüntülenen alanların kıyaslanmasının yapılabilmesi ve böylelikle fena etkilenmenin ne aşama gerçekleştiğinin öğrenilmesi mümkün olur.

Cumulative Layout Shift Skorunun Ufak Çıkması İçin Ne Yapılmalıdır?

Cumulative layout shift kontrolü için ölçümlenmesine ve sayfada var olmasına engel olunması ihtiyaç duyulan bir ekip durumlar vardır. Bunlara dikkat edilmediği sürece CLS skorları kesinlikle yüksek çıkacak ve site kalitenizi düşürecektir. CLS skorunu düşürecek tüyoları ise şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Web sayfanızda yer edinen her türlü reklamın, çerçevenin ve yerleştirmelerin kesinlikle boyutları belirlenmelidir. Boyutları belirlenmeden sayfaya alınan bu faktörler, sayfanız açıldığında boş alan artışına niçin olacağı için kayma yaratabilmektedir. Bundan dolayı bu boyut belirlenmelerinin yapılmasının yanında bilhassa görüntülenme alanı içinde bulunan tüm reklamların siteden uzak tutulması gerekmektedir.
  • Site hızı her alanda mühim olduğu şeklinde bu skorun hesaplanmasında da oldukça önemlidir. Yavaş oluşturulan sitelerde ister istemez sayfada donukluk, beyaz alan şeklinde problemler yaşanacağından devamında kaymaların görülme sıklığı da bir fazlaca fazladır. Bundan dolayı site hızının olması ihtiyaç duyulan değerlerde olmasına itina gösterilmelidir.
  • Sitelerde yer edinen içeriklerde kullanılan yazı tiplerinin bazılarında yüklenme esnasında boşluk bir alan yarattığı gözlemlenmiştir. Bu tip durumlarda yüklenme mevzusunda problem yaşanmaması için, dolaylı olarak da kaymanın meydana gelmemesi için kayma yaratacak yazı fontlarından uzak durulması önerilmektedir.
  • CLS skoru için istenmeyen yüksek değerleri ortaya çıkaran durumlardan bir tanesi de içerikte yer edinen dinamik öğelerdir. İçeriğe otomatik şekilde yeni içerik eklenmesine yol açan bu öğeler, sayfadaki mevcut düzenin değişmesine de niçin olacağından kullananların istekleri haricinde dinamik öğelerden uzak durulması gerekmektedir.
  • Son olarak sitedeki görsel mevzusuna değinirsek, sayfalarda boyutları belli olmayan görsellerin yer alması CLS skorunu yükseltecek durumlardan denilebilir. Bu durumun önüne geçilebilmesi için sayfalara yüklenen her bir görselin uzunluk ve genişlik boyutlarının belirlenmiş olması ve CSS boyut oranı alanlarının doldurulması önerilir.

CLS Iyi mi Ölçümlenmektedir?

Cumulative layout shift ölçümü yapılırken kullanılan formül “ Kayma tesiri x Kayma mesafesi” şeklindedir. Sitedeki görüntü alanlarını oluşturan çerçevelerin ve görüntü alanlarının boyutları araştırma altına alınarak, problem yaratan elementlerin hareket durumları incelenir. “Unstable” olarak da malum bu durum, sitede milisaniyeler içinde içeriğin yer değiştirmesi anlamına gelir. Unstable durumu hesaplanırken hareketin meydana getirmiş olduğu kayma mesafesinin oranı ile tesir oranı çarpılarak CLS skoru elde edilmelidir.

CLS Skorlarının Anlamları Nedir?

0.1 ve altı skorlar: İyi bir CLS skoruna haiz olduğunuzu gösterir. SEO açısından oldukça verimli bir durumdur.

0.1 – 0.25 arası skorlar: Sitenizin bu mevzuda geliştirilmeye gereksinim olduğu anlamına gelmektedir.

0.25 ve üstü skorlar:  Zayıf bir cumulative layout shift skoru anlamını taşır. Bu değerlerde CLS skoruna haiz olan sitelerde kullanıcılar kesinlikle kayma durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Acil bir halde mevzuyla ilgili tedbir almanız önerilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2021 SEO Hizmeti

Sosyal Medya Uzmanı Yardımı ile Sosyal Medya Alanında Güçlenin!

SEO Hizmeti Veren Ajanslar İle Çalışmanın Faydaları