Google Search Console Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

 Google’ın web site sahiplerine parasız bir geliştirme aracı olarak sunmuş olduğu Google Search Console aracı, Google arama motorunda web sitelerinin performans ölçümü ve gelişimi mevzusunda bilgiler elde edilmesini sağlamaktadır. Bununla beraber arama kısmındaki site görünümünün iyileştirilerek daha başarıya ulaşmış hale getirilmesi şeklinde kısımlar için de başarı seviyesini yükseltecek emek harcamalar yapılabilmesi için hangi adımların atılması icap ettiğinin de anlaşılmasını sağlamaktadır.

Günümüzde SEO uyumlu internet sayfaları hazırlamanın önemiyle bağlantısı olan Google Search Console, sitelerin yakalamak istedikleri sıralama başarısı için teknik ve içerikle ilgili alt başlıkların her biriyle ilgili site sahiplerine veriler sunarak iyileştirmelerin iyi mi yapılması gerektiğiyle ilgili yol gösterici olmaktadır.

Bununla birlikte Google’ın internet sayfalarını nelere bakarak dizine eklediği, nelere bakarak tarama yapmış olduğu ya da yayınladığı mevzularında da bilgiler sunmakta olan Search Console, site sahiplerinin sitelerine dair arama performansını ölçümleyerek optimize edebilmesine olanak sağlamaktadır.

Google Search Console Siteniz İçin Hangi Kolaylıkları Sağlar?

  • Google Search Console kullanımı web siteniz için şu şekilde kolaylıklar ve faydalar sağlamaktadır;
  • Konsol kullanımı yardımıyla Google sitenize her şekilde ulaşabilmekte ve tarayabilmektedir.
  • Google aramasında sitenizin trafik verilerinin ne işe yaradığını görüntüleyerek görünme sıklığı verilerine, sitenize ulaşımın hangi arama sorguları sonucunda sağlandığına, arama sorgularının arama meydana getiren site ziyaretçileri tarafınca ne çoğunlukla yapıldığına ve tıklama sayılarına, bu alandaki daha pek oldukça bilgiye ücretsiz bir şekilde ulaşabilmenizi sağlamaktadır.
  • Genel anlamda sitelerde karşılaşılan dizine ekleme sorunlarını sizi doğru yönlendirerek düzeltmenizi sağlamakta, eğer sitenizde güncellenmiş olan yada yeni eklenmiş olan bir içerik var ise bu içeriklerin de tekrardan dizine eklenmesini isteme şeklinde seçenekleri sizlere sunmaktadır.
  • Google’ın sizin sitenizi bulabildiğini ve bulduktan sonrasında detaylı tarama işlemi gerçekleştirdiğini denetim etmenize destek sunar.
  • Sitenizde meydana gelme ihtimali bulunan spam problemi, dizine ekleme problemi vb. sorunlarla karşılaşıldığında sizi direkt uyararak geç kalmadan aksiyon almanızı sağlar.
  • Sitenizin hangi değişik sitelerden bağlantı aldığını görüntüleyebilirsiniz.
  • Aramayla ilgili problemler, mobil kullanımla ilgili problemler ya da AMP problemler hakkında data vererek problem giderilmesine destek olmaktadır.

Google Search Console Iyi mi Kurulur?

Google Search Console kurulumu için şu adımların izlenmesi kafi olacaktır;

Ilk olarak konsolu kullanmaya başlamanız için bir hesabınızın olması ve doğrulayabilmeniz gerekmektedir. Peşinden Search Console üstünden oturum açtıktan sonrasında, performans olarak izlemek istediğiniz web sitesinin alan adı olarak da malum domain kısmını bilgilere girerek ekle seçeneğine tıklamanız gerekir.

 

Alanda bulunan “mülk ekle” kısmına eklemek istediğiniz internet sayfasını / sitelerini başlangıcında “www” eklentisi olarak ve olmayan haliyle eklemelisiniz. Peşinden doğrulama sayfasına yönlendiğinizde karşınıza HTML dosyası yüklemesi, HTML etiketi ekleme, Google Analytics hesabı doğrulaması ya da alan adı sağlayıcınızda oturum açma şeklinde seçenekler çıkacaktır. Google çoğu zaman HTML dosyası yüklenmesini önerilmiş olduğu için kullananların kolay olarak bu seçeneği kullanımı önerilir.

Siteniz WordPress tabanlı bir siteyse ve sitenize Yoast SEO’yu da yüklediyseniz, HTML dosya yüklenmesi seçeneğini halletmeniz oldukça daha kolay olacaktır. HTML etiketi seçeneğini belirterek önünüze çıkan koddaki “content=” ifadesinin arkasından gelen kodu kopyalamanız gerekmektedir. Peşinden mevcut Yoast denetim panelinize giderek Web Yöneticisi Araçları sekmesine girerek kopyaladığınız kodu bu alana yapıştırarak denetim panelinden doğrulama kısmına tıklamanız kafi olacaktır.

 

Google Search Console site doğrulaması kısmı bittikten sonrasında, analizlerin daha detaylı olabilmesi için sitenin Google Analytics’le bağlanması gerektiğinden söz edebilmek mümkündür. Analytics’e giderek mülkteki ürün bağlantısından tüm ürünleri seçmeniz ve Search Console’a tıklayarak doğru mülkü seçmeniz gerekmektedir. Oluşturulan sayfadaki Google Analytics profilini seçerek kaydet demeniz yeterlidir.

Tüm bu işlemler bittikten sonrasında Google Search Console’a son olarak site haritası eklemeniz ve URL denetimi sayfasından sitenizin domain adını kaydederek site URL’lerinizi Google’a göndermenizle birlikte süreç tamamlanmış olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2021 SEO Hizmeti

Sosyal Medya Uzmanı Yardımı ile Sosyal Medya Alanında Güçlenin!

SEO Hizmeti Veren Ajanslar İle Çalışmanın Faydaları