Largest Contentful Paint Kavramı Nedir?

 Türkçeleştirilmiş hali “En Büyük Varlıklı İçerikli Boya” olan largest contentful paint terimi, internet sayfalarına giriş yapıldığı andan itibaren web sayfasının en geniş boyutlardaki öğesinin yüklenmesine kadar geçen süreyi temsil etmektedir. Bir internet sayfasına giriş yapıldığında, son olarak yüklenen unsur boyut olarak en büyük olan öğedir. İyi bir internet sayfasında, sayfanın tüm elementlerinin hızlıca yüklenmesi en mühim ihtiyaçtır. LCP değerinin “başarı göstermiş” olarak kabul edilebilmesi için, sayfanın yüklenme hızının maksimum 2,5 saniye olması gerekmektedir.

Bahsedilen sayfa hızına ulaşılması, kullananların internet sayfasında geçirecekleri süre ve edinim açısından mühim bir unsurdur. Hatta eğer başarılabiliyorsa bu değerin 2,5 saniye altına çekilebilmesi öteki internet sayfalarına nazaran sizin sitenizin hız mevzusunda oldukça daha iyi bir başarıya haiz olmasını da sağlar. Bu hızın istenilen sürelerde olabilmesi için de sayfa üstünde dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan pek oldukça unsur bulunmaktadır.

Google, ilke olarak kullananların karşısına hız mevzusunda ve bununla bağlantılı varyasyonlar içinde yüksek skorlara haiz siteleri ön plana alıp sıralama önceliğinde bu tip sitelere yer vermektedir. Bundan dolayı sıralama almak isteyen, Google gözünde başarı göstermiş olmak isteyen web sitelerinin LCP kıymeti ne olursa olsun 2,5 saniye ve altı şeklinde verilere haiz olması öncelik haline getirilmelidir.

LCP Skorunu Yükseltmek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Bir web sitesinin yüklenme hızını CSS, JavaScript vb. kaynaklar yavaşlatabilmektedir. Bundan dolayı sitelerinizde bu tip kaynakları kullanmaktan vazgeçmeniz large contentful paint kıymeti için pozitif bir tesir yaratacaktır.
  • Türkiye merkezli ve güvenilir kaynaklı bir site barındırma hizmeti seçmeniz site hızınıza tesir elde edecektir.
  • Eğer sitenizde mevcud CSS’ler ve JavaScript’ler var ise, bunların dosyalarını ne olursa olsun sıkıştırarak kullanmanız ve var ise kullanılmayan tüm CSS ve JavaScript’leri ortadan kaldırmanız önerilir.
  • Web sitenizde gereksiz şekilde yer edinen tüm görselleri hız konuşunda sitenizi yormaması adına kaldırmanız, lüzumlu olarak gördüğünüz görselleri ise ne olursa olsun doğru boyutlarda optimize etmeniz hız mevzusunda size oldukça destek olacaktır.
  • Sitenizde yer edinen kaynakların sayfa yüklenmesini düşürdüğünü göz önünde bulundurursak, bu tip durumlarda bu kaynakları sonradan yükleterek kullanmanız önerilmektedir.
  • Web sitenizde gereksiz olarak her türlü uygulamadan ve animasyon görüntüsünden kurtulmanız otomatikman site hızınızda pozitif bir değişim yaratacaktır.
  • Son olarak web sitenizdeki yazı stillerinin düzenlemesinden bahsedecek olursak; large contentful paint kıymeti için sitede klasikleşmiş yazı fontlarını tercih etmeniz, seçtiğiniz yazı tiplerinin okunabilir olmasına itina göstermeniz ve yazı tipi renklerinde herhangi bir değişikliğe gitmemeniz dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan hususlar içinde gösterilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2021 SEO Hizmeti

Sosyal Medya Uzmanı Yardımı ile Sosyal Medya Alanında Güçlenin!

SEO Hizmeti Veren Ajanslar İle Çalışmanın Faydaları